Stavba roku

Napsal dne 12. 02. 2011

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice, Economia a.s. a časopis Stavitel vyhlásili 18. ročník veřejné neanonymní soutěže STAVBA ROKU 2010. Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní a komplexní realizace stavebního díla, od projektového řešení přes hrubou stavbu až po řemeslný detail. Do soutěže se hlásily stavby nové i rekonstrukce domů, pozemní stavby všeho druhu, urbanistické realizace i úpravy krajiny, stavby veřejné infrastruktury dopravní i technické, energetické i vodohospodářské stavby. Soutěž je určena pro stavby realizované na území České republiky bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realizátorských firem. Do soutěže mohla být přihlášena stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od června předcházejícího roku do května roku 2010. Vyhlášení výsledků soutěže Stavba roku 2010 se uskuteční 30. 9. 2010 na 4. slavnostním Galavečeru Dnů stavitelství a architektury v Betlémské kapli v Praze. Hlasování o Cenu veřejnosti soutěže probíhá na internetových stránkách www.stavbaroku.cz a to do 30. 9. 2010 a ve stejném termínu i prostřednictvím SMS hlasování na tel. č. (+420) 731 350 683.

Kromě mnoha nákupních a administrativních center, sportovních areálů a hotelů, je v nominaci i několik rodinných domů a vilek. Právě tyto objekty vám chceme představit.


Novostavba rodinného domu manželů Vránkových ve Žďáru nad Sázavou.

Novostavba vícegenerační vily manželů Vránkových se stala stavbou roku kraje Vysočina. Dům řeší jak aktuální, tak zejména perspektivní potřebu vícegeneračního bydlení. Svou koncepcí je vila rozdělena na tři základní části. V prvním objektu se nachází hlavní vstup, společné prostory, technické a technologické zázemí, parkovací a skladovací prostory, bazénová hala (propojena s letní terasou), společné fitness (herna) se zázemím a také denní obytná část domu s přilehlou ložnicí rodičů s prostorným příslušenstvím a šatnou. V jihovýchodním křídle (druhém objektu vily) se nachází v přízemí objektu pracovna, samostatný vstup z terasy a solární skleník sloužící k ekologickému vytápění celého objektu. V prvním nadzemním podlaží je umístěna ložnicová část se dvěma ložnicemi přístupnými ze schodišťové haly a příslušenstvím. Střecha nad ložnicí je využitelná jako pobytová přestřešená terasa. Tato část stavby umožňuje zcela oddělené bydlení jedné rodiny v prostorném bytě kategorie 2+1. Ve třetí části vily je po schodišti z hlavního vestibulu a hydraulickým výtahem dosažitelný třetí byt umístěný v objektu a to samostatná bytová jednotka 3+1 s možností ubytování vícečlenné rodiny s dětmi. Byt obsahuje tři prostorné pokoje, z nichž ložnice je spojena se samostatnou koupelnou.


Vila Astra v Brně, Masarykova čtvrť

Rodinný dům Astra je situován v Brně na svahu v úřednické čtvrti, která je tradičním rezidenčním útvarem pro střední vrstvu. Do domu se vstupuje z ulice z prostřední úrovně od východu, zatímco vjezd do garáže je situován zespodu z jižní strany od dolní hranice pozemku. Ze zádveří se vstoupí do prostorného vestibulu, který slouží zároveň jako soukromá galerie. Přední část haly u vstupu má stejnou niveletu jako zádveří. Z této úrovně hala doprava odbočuje do mírně zvýšené soukromé části domu s šatnou, koupelnou, ložnicemi a pracovnou. Velmi zdařilé je i prosvětlení chodby v prostoru před vstupem do ložnic originálním světlíkem ve tvaru křídla, poskytujícím výhled na oblohu rohovým prosklením, sestávajícím ze dvou protáhlých trojúhelníků. Směrem k jihu se prostor haly prohlubuje opět o dva stupně směrem k prosklené nice, nabízející výhled severní části zahrady a směrem k vlastnímu obytnému prostoru, opatřenému krbem a souvisejícím s kuchyňskou částí a jídelnou. Obytný prostor se přes roh otevírá k výhledu na zahradní scenerii do údolí řeky Svratky a k přístupu na terasu. K severnímu průčelí je situováno jednoramenné kovové schodiště pro přístup na střechu. Naproti tomu na terasu před obytným pokojem navazuje pohodlnými schodišťovými stupni dostupný nově rekonstruovaný otevřený bazénzahradě. Garáž a terasa je provedena v pohledovém betonu.


Rodinný dům ve Špindlerově Mlýně

Nový nízkoenergetický dům se nachází v místě původní horské chaty v krásné lokalitě pod lesem, na vrchu jižního svahu. Nový objekt respektuje polohu a regulační zásady bývalé horské chaty včetně výškové polohy a tradičního vztahu terénu - objekt je situován hřebenem střechy ve směru vrstevnic s nádherným výhledem jižním směrem přes údolí. Dům je postaven jako dřevostavba.


Rodinný dům v obci Žehrov

Rodinný dům v Chráněné krajinné oblasti Český ráj je postaven tak, aby se v něm mohlo setkávat několik generací. Při stavbě byly použity přírodní materiály – pískovec a dřevo Merbau.


Rodinný dům v Tuchoměřicích

Dům manželů Böhmových stojí v Tuchoměřícíh, na Praze-západ. Jedná se o nízkoenergetický dům postavený v technologii dřevostavba.